Γυαλινος κοσμος


There is a crack, a crack in everything. Τhat is how the light gets in...(Leonard Cohen)


Στο Θέατρο Αλκυονίς

Το έργο κλασσικό, αυτοβιογραφικό, ένα σπουδαίο δράμα του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Οι χαρακτήρες διαχρονικοί, ξεπερνούν την χρονική συγκυρία που τους γέννησε. 

Ο Γυάλινος Κόσμος του Τενεσύ Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη, μας είπε την ιστορία που ξέραμε, αλλά μέσα σε μια νέα συνθήκη: τη συνθήκη της πανδημίας. Μια συνθήκη που αποτρέπει το άγγιγμα, και κλείνει δυνητικά τον καθένα μας στην προσωπική του εύθραυστη "φούσκα", στον δικό του μικρόκοσμο.

Ποτέ πριν με τόση ενάργεια, δεν είχαμε νιώσει την ευθραυστότητα αυτού του κόσμου. Του κόσμου μέσα στον οποίο δεν είναι μόνο η Λώρα, η κόρη της οικογένειας, οικειοθελώς (;) εξορισμένη, αλλά και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές.

Ποτέ πριν δεν είχαμε νιώσει τόσο ξεκάθαρα, πόσο κοντά, μα και πόσο μακριά μπορεί να κατοικούν οι ψυχές, οι επιθυμίες και τα όνειρα εκείνων που μοιράζονται την ίδια στέγη.

Πρόσωπα τραγικά, εγκλωβισμένα μέσα σε μια πραγματικότητα, από την οποία επιθυμούν απεγνωσμένα να ξεφύγουν. Και ενώ τα γυάλινα ζωάκια της Λώρας είναι η χειροπιαστή απόδειξη αυτής της απόδρασης. ο Τομ, ο γιος της οικογένειας, μα και η Αμάντα, η μητέρα τους, δραπετεύουν και οι ίδιοι στους δικούς τους κόσμους: ο Τομ, γράφοντας ποιήματα πάνω στα κουτιά των παπουτσιών της αποθήκης που δουλεύει, ονειρευόμενος μακρινά μπάρκα, σαν τον πατέρα που τους εγκατέλειψε, και η Αμάντα, η ξεπεσμένη καλλονή, αναπολώντας διαρκώς ευτυχισμένες στιγμές της νιότης της και ενός μέλλοντος που δεν ήρθε ποτέ.

Τρεις άνθρωποι που συμβιώνουν, ξεσκίζοντας ο ένας την ψυχή του άλλου, και πληγώνοντας τον ίδιο τους τον εαυτό. Τρεις άνθρωποι που ακροβατούν ανάμεσα στο καθήκον και την επιθυμία, με το χάος της ανάγκης να χάσκει κάτω από τα πόδια τους έτοιμο να τους καταπιεί. Τρεις άνθρωποι ολομόναχοι μέσα στη βάσανό τους, που ματώνουν καθώς βαδίζουν πάνω στα γυαλιά των θρυμματισμένων τους ονείρων.

Η χειριστική Αμάντα, ο οξύθυμος Τομ, η παραιτημένη Λώρα, είναι κακέκτυπα του εαυτού τους. Είναι οι άνθρωποι που έγιναν, προσπαθώντας να ανταποκριθούν σε ρόλους δοτούς, που δεν επέλεξαν, μα τους φορτώθηκαν και δεν βρήκαν το κουράγιο να αποτινάξουν. Από άνθρωποι που ονειρεύονται, έγιναν άνθρωποι που επιβιώνουν. Ενδόμυχα όμως, αναγνωρίζουν ο ένας την τραγικότητα του άλλου. Και αυτό κάνει ο δεσμό τους Γόρδιο.

Η ελπίδα που φέρνει ο Τζιμ, ο συνάδελφος του Τομ που έρχεται επίσκεψη στο σπίτι, δεν κάνει τίποτα άλλο από το να επιτείνει την τραγικότητα. Ο Τζιμ, ανάβει μια σπίθα ελπίδας στην καρδιά της Λώρας και τις προσδοκίες της μητέρας της, μόνο και μόνο για να τη σβήσει μετά και να αφήσει τη ζωή τους πιο σκοτεινή από πριν. Γιατί μια αναλαμπή που φωτίζει το σκοτάδι, σε κάνει να αντικρύσεις πιο ξεκάθαρα το σκοτάδι που ζεις.

Σκηνοθετικά, η συνάντηση του Τζιμ και της Λώρας, είναι από τις πιο δυνατές στιγμές του έργου.

Οι τέσσερεις ηθοποιοί είναι εξαιρετικοί στους ρόλους τους: η Λένα Παπαληγούρα στο ρόλο της ανάπηρης, ντροπαλής Λώρα, κινείται σαν αερικό επί σκηνής, η εκπληκτική Άννα Μάσχα στο ρόλο της αυταρχικής μητέρας καταφέρνει να προκαλέσει ανάμεικτα συναισθήματα στον θεατή, που ίσως αναγνωρίσει στο πρόσωπό της γνώριμες συμπεριφορές, ο Κων/νος Μπιμπης στο ρόλο του Τομ, παρά τον εκρηκτικό του χαρακτήρα και τα βιτριολικά κάποιες φορές σχόλιά του, κερδίζει τη συμπάθεια μας, ενώ ο εξαιρετικός Αναστάσης Ροΐλος ως Τζιμ, θα έρθει σαν αρχιστράτηγος του παρόντος  θα δει, θα λάμψει και θα εξαφανιστεί για πάντα...

Ο Γιώργος Νανούρης, με σχεδόν μοναδικό επί σκηνής εφόδιο μερικούς ηλεκτρικούς λαμπτήρες, κατάφερε να φωτίσει τις ρωγμές των ηρώων του και να τους παραδώσει σε μας γυμνούς, με όλο το φως και το σκοτάδι που κουβαλά η ύπαρξή τους, με όλη την αλήθεια και το ψέμα τους, μα και με ένα τρόπο αθώους, μέσα στην συντριβή τους...ή και εξ αιτίας αυτής...

Φεύγοντας από το θέατρο οι στίχοι του Καβάφη στριφογύριζαν στο νου μου...

Πάντα στην πόλη αυτή θα φτάνεις. Για τα αλλού – μην ελπίζεις –

δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό.

Έτσι που την ζωή σου ρήμαξες εδώ

στην κώχη τούτη τη μικρή, σ’ όλην την γη την χάλασες.


Μια συγκλονιστική παράσταση! 


Θέατρο Αλκυονίς
Ιουλιανού 42-46,Πλ. Βικτωρίας, Τηλ.: 2169003309

Γυάλινος κόσμος

Δράμα Διάρκεια: 120'

Παραστάσεις : Πέμ., Παρ. 9 μ.μ., Σάβ. 6 μ.μ./ 9 μ.μ., Κυρ., Τετ. 7.30 μ.μ.
Τιμή : € 20-15. Ισχύουν ειδικές τιμές. 

Comments

Popular Posts