H τριλογία των Lehman Brothers

Η σχεδόν 160 ετών ιστορία της οικονομικής δυναστείας των Lehman Brothers, ξετυλίγεται σε μια παράσταση
δυόμιση ωρών, που αφήνει εντυπωσιασμένο το θεατή.

Με μια λιτή σκηνογραφία, που αποτελείται από κύβους και παραλληλόγραμμα τελάρα, πάνω στα οποία, είτε προβάλεται μέσω video το σκηνικό, είτε χρησιμοποιούνται ως χρηστικά αντικείμενα, ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος με τη συνεργασία των τριών εξαιρετικά ταλαντούχων πρωταγωνιστών του, και του επί σκηνής πιανίστα, στήνει μια παράσταση γεμάτη χιούμορ, πολιτική και κοινωνική κριτική, συγκίνηση αμφισβήτηση και υπονοούμενα. 

Η ιστορία της οικογένειας Lehman, από τις πρώτες στιγμές που οι τρεις αδελφοί μετανάστευσαν διαδοχικά στην Αμερική από τη Βαυαρία, μέχρι την τελική πτώχευση το Σεπτεμβρίου το 2008 που παρέσυρε ολόκληρο τον πλανήτη στην οικονομική κρίση, αναδεικνύεται με ευφυία και στέκεται σε σημεία που γίνονται ενδεικτικά της κουλτούρας, του επαγγελματικού ήθους, της προσήλωσης, της μαεστρίας, της προνοητικότητας, μα και της αλαζονείας που οδήγησε τους τρεις αδελφούς και τους απογόνους τους στην δημιουργία (και πτώση) του οικονομικού κολοσσού. Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς, μα η ιστορία των Lehman αποδεικνύει ότι η επιτυχία είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα παιχνίδι τύχης,.

Κατά την εξέλιξη της παράστασης, παρακολουθούμε ουσιαστικά την ιστορία της ίδιας της Αμερικής, την εξέλιξη όχι μόνο των οικονομικών θεωριών και μεγεθών μα και την εξέλιξη της κοινωνίας και των καταναλωτικών μοντέλων που τη χαρακτηρίζουν: από τον εμφύλιο πόλεμο μέχρι το κραχ και από την αίσθηση παντοδυναμίας μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, μέχρι την κατάρευση του 2008. Παρακολουθούμε όμως και την αμερικανοποίηση των άλλοτε τυπικών Εβραίων, που από γενιά σε γενιά χάνουν κάτι από την παλιά τους ταυτότητα, μέχρι που τίποτα πια δεν θυμίζει από που ξεκίνησαν και που θέλησαν να φτάσουν. Η αρχή του τέλους ίσως για κάθε success story;  Ίσως. Αλλά μάλλον πολύ απλοϊκο για να οδηγήσει στο τέλος μια τέτοια οικονομική αυτοκρατορία.

Το ζητούμενο είναι ότι οι Μάκης Παπαδημητρίου, Αργύρης Ξάφης και Μιχάλης Οικονόμου, αποδίδουν θαυμάσια τους ρόλους όχι μόνο των τριών αδελφων Lehman, μα και όλων των υπολοίπων ρόλων του έργου, ανδρικών και γυναικείων, δίχως την αλλαγή κοστουμιών, με μόνη την αλλαγή στη στάση του σώματος ή στη χροιάς της φωνής, χωρίς σε κανένα σημείο να μην γίνεται κατανοητή από τον θεατή αυτή η αλλαγή.

Μια πραγματικά καλοδουλεμένη παράσταση, που παρά τη μεγάλη της διάρκεια όχι μόνο δεν κουράζει, μα εντυπωσάζει τον θεατή με τη δυναμική της, τον τρόπο και το ρυθμό που η εναλλαγή των γεγονότων, των προσώπων και των εποχών συμβαίνει.


"Η τριλογία των Λήμαν Μπράδερς" του Στέφανο Μασσίνι

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Παίζουν: Μάκης Παπαδημητρίου, Αργύρης Ξάφης, Μιχάλης Οικονόμου

Στο Θέατρο ΙΛΙΣΙΑ

Comments

Popular Posts