Παραμύθια για να σπάτε κέφι

Η παράσταση της θεατρικής ομάδας Τόπι, “Παραμύθια για να σπάτε κέφι”, παίρνει τον τίτλο της από το ομώνυμο βιβλίο του σπουδαίου Ιταλού λογοτέχνη Τζιάνι Ροντάρι. Αν και οι επτά ιστορίες που η ομάδα διάλεξε να διασκευάσει και να μας παρουσιάσει, προέρχονται από περισσότερα του ενός βιβλία του, ο τίτλος περιγράφει ιδανικά το σύνολό τους.

Πιο επίκαιρα από ποτέ, τα παραμύθια του Ροντάρι, μιλούν για τον εθισμό στην τηλεόραση και τις ηλεκτρονικές συσκευές, για τον ρατσισμό, την ισότητα, την αλληλεγγύη, την ελευθερία των επιλογών, τη χαρά να ζεις και να μοιράζεσαι τον ίδιο κόσμο με τους άλλους ανθρώπους.

Γνωρίζοντας κανείς τη σημασία που έδινε ο Τζιάνι Ροντάρι στη διαλεκτική με τα παιδιά και την ανάπτυξη της φαντασίας, κατανοεί εύκολα μέσα από την παράσταση, ότι η φαντασία και το ανατρεπτικό χιούμορ, αποτελούν μοναδικά εργαλεία της τέχνης, αλλά και της εκπαίδευσης, να πολεμήσουν τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις, τον εφησυχασμό, και να πυροδοτήσουν μια ειρηνική επανάσταση ελεύθερα σκεπτόμενων ανθρώπων.


Με μόνα εφόδια τα σώματα τους, τις φωνές, τη μουσική και το γέλιο, οι τέσσερις ηθοποιοί, καταφέρνουν να στήσουν μια παράσταση, όπου η σκηνική λιτότητα αναδεικνύει ακριβώς την υπεροχή των ιστοριών, ενώ ταυτόχρονα καλεί μικρούς και μεγάλους να συμμετάσχουν στην εξέλιξή τους, να απελευθερωθούν από τα καλούπια και τις προκαταλήψεις και να κοιτάξουν μακριά.

Μια διαδραστική παράσταση για παιδιά όλων των ηλικιών, όπως ακριβώς είναι και τα βιβλία του σπουδαίου συγγραφέα: μια θάλασσα νοημάτων που ο καθένας βουτά και πιάνει εκείνο που μπορεί και ό,τι του χρειάζεται. 


Συντελεστές
 
Διασκευή –Σκηνοθεσία                  
Πλειώνης Δημήτρης
Μουσική                                         
Νάσσος Σωπύλης
Σκηνογράφος /ενδυματολόγος       
Μαντώ Ψυχουντάκη
Κίνηση/χορογραφίες                      
Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου
Βοηθός σκηνοθέτη                         
Αντώνης Γιανούλης
Design/σχεδιασμός αφίσας           
Φώτης Πολίτης
Φωτογραφίες                                 
Σόλωνας Μάλκας & Γιώργος Κοκονός
 

 

Παίζουν οι ηθοποιοί
 
Στέλιος Ξανθουδάκης
Εύη Καρρά
Στέλλα Μαγγανά
Δημήτρης Πλειώνης

 

 

 


Τιμές 10€, 8€
Κάθε Κυριακή στις 11.15 στο Θέατρο studio Μαυρομιχάλη

Η παράσταση μας είναι πιστοποιημένη στην σελίδα του υπουργείου πολιτισμού

Παραστάσεις καθημερινές είτε στο Θέατρο Studio Μαυρομιχάλη (Μαυρομιχάλη 134 - Εξάρχεια - Νεάπολη) είτε στο χώρο του σχολείου σας

        Προπώληση

Τηλέφωνο Κρατήσεων 
 Κρατήσεις για σχολεία ή συλλόγους 210 8660397


Τζιάνι Ροντάρι (1920 -1980 )

 

Γεννήθηκε στην επαρχία Νοβάρα. Εργάστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα ως δάσκαλος και μετά ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία. Σχεδόν τυχαία ξεκίνησε να γράφει για παιδιά. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν τιμηθεί με διάφορα βιβλία , μεταξύ των οποίων και το βιβλίο Άντερσεν (το 1970) το οποίο θεωρείται το Νόμπελ της παιδικής λογοτεχνίας.

Χάρη στον Τζιάνη Ροντάρι η παιδική λογοτεχνία ξέφυγε από τα όρια της «λιγότερο σημαντικής» παραγωγής και με την γοητευτική της πολυπλοκότητα, βρήκε ξανά τη θέση  της στην ιστορία της λογοτεχνίας και της παιδαγωγικής.

 

 

Comments

Popular Posts