Να σου πω μια ιστορία

Η ομάδα Τόπι ανεβάζει το κλασσικό και αγαπημένο βιβλίου του Χόρχε Μπουκάι "Να σου πω μια ιστορία", στον χώρο του πολιτιστικού οργανισμού BIOS στο διατηρητέο, ιστορικό, βιομηχανικό κτίριο της οδού Πειραιώς 84. 

Ο Ντεμιάν (που υποδύεται ο Δημήτρης Πλειώνης), είναι ένας νεαρός άνδρας που φθάνει στον ψυχαναλυτή Χόρχε (τον οποίο ενσαρκώνει ο Στέλιος Ξανθουδάκης), στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει το άγχος, τις κρίσεις πανικού, και τις σχέσεις του με τους ανθρώπους. Ο Χόρχε είναι μάλλον ένας αντισυμβατικός θεραπευτής της σχολής Gestalt, η οποία στηρίζεται στην ιδέα πως είναι καλύτερα να ζήσουμε αυτό που αισθανόμαστε "εδώ και τώρα" και όχι να συνεχίσουμε να σκεπτόμαστε το παρελθόν ή να ανησυχούμε για το μέλλον. Στόχος είναι να βοηθηθεί το άτομο να συνειδητοποιήσει τις σκέψεις του, τις συμπεριφορές του, τις εμπειρίες του και τα συναισθήματά του και να αναλάβει την ευθύνη για αυτά. Για να βοηθήσει λοιπόν τον θεραπευόμενό του να βρει απαντήσεις στα ερωτήματά του, ο Χόρχε ακολουθεί έναν τρόπο πολύ πρωτότυπο: σε κάθε συνάντηση, του διηγείται από μία ιστορία, κλασική ή μοντέρνα, "ανατολίτικη" ή "δυτικότροπη", που πηγάζει από τη λαϊκή προφορική παράδοση ή απευθείας από τη φαντασία του και τον αφήνει να φύγει. Οι παραβολικές αυτές ιστορίες λειτουργούν ως μαγιά, που βοηθά τον Ντέμιαν να ωριμάσει,  χωρίς να του παρέχουν "έτοιμες λύσεις" ή "συνταγές ευτυχίας".  

Ο Δημήτρης Πλειώνης δεν είναι μόνο εξαιρετικός στο ρόλο του Ντέμιαν, αλλά έχει κάνει καταπληκτική δουλειά τόσο στη διασκευή, όσο και την σκηνοθεσία του έργου. Μαζί με τους συνεργάτες του, έχουν καταφέρει να στήσουν μια παράσταση που συγκινεί και προβληματίζει γόνιμα τον θεατή. Με σκηνική λιτότητα, πλούσια φαντασία και ανεπιτήδευτο χιούμορ, που προκαλεί ένα γέλιο απελευθερωτικό,  κατάφερε να συνδέσει τις ξεχωριστές ιστορίες του βιβλίου σε μια ολοκληρωμένη παράσταση, που επιτρέπει να διαφανεί η κλιμακωτή πορεία του θεραπευόμενου προς την προσωπική ωρίμανση. Οι θεατές δεν παρακολουθούν απλά αυτή την πορεία, αλλά γίνονται μέρος της, συμμετέχοντας ενεργά στις ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες.

Η παράσταση είναι ιδανική και για νεαρούς εφήβους και θα παίζεται μέχρι τις 19/02. Σπεύσατε! 

Ταυτότητα της παράστασης:

ΒIOS. Πειραιώς 84

Διασκευή / Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πλειώνης

Σκηνικά / Κοστούμια: Μαντώ  Ψυχουντάκη

Μουσική: Νάσσος  Σωπύλης

Κινησιολογία: Αγνή Παπαδέλη  Ρωσσέτου  

Ψυχολόγος / Δραματουργός: Μαρία Μπρανίδου


Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Δημητρακοπούλου


Παίζουν οι ηθοποιοί:

Μαλαματένια Γκότση

Στέλιος Ξανθουδάκης

Μαρία Θρασιβουλίδη 

Δημήτρης Πλειώνης


Τηλέφωνο Κρατήσεων: 210 6453330 και 6974392387

 

Η παράσταση υλοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού



Comments

Popular Posts