Andy

 Ο Δημήτρης Αγιοπετρίτης – Μπογδάνος, στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, αναλαμβάνει να μας (επανα)συστήσει τον καλλιτέχνη, την persona, τον άνθρωπο πίσω από το υπόλευκο μακιγιάζ και την ξανθή περούκα, Andy Warhol.

Με ένα κείμενο, εξομολογητικό, στηριγμένο στο πλούσιο καλλιτεχνικό υλικό, τις συνεντεύξεις, τις μαγνητοφωνήσεις και το ημερολόγιο του αιρετικού Αμερικανού καλλιτέχνη, ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και σκηνογράφος της παράστασης,  καταφέρνει να ζωντανέψει επί σκηνής τον ιδιότυπο χαρακτήρα, τον τρωτό, ευαίσθητο, πληγωμένο, μεγαλομανή, φοβικό, κυνικό, ανατρεπτικό, καλλιτέχνη που άλλαξε ριζικά τον τρόπο που βλέπουμε και δημιουργούμε τέχνη, όντας ο ίδιος, η εφεύρεση της περσόνας Andy Warhol, το μεγαλύτερο από τα έργα τέχνης του.

Μέσα από 10 σκηνές, που φωτίζουν κάθε μία ξεχωριστές περιόδους της ζωής του, βλέπουμε τη γέννηση και την εξέλιξη του φαινομένου Andy Warhol, ενώ έχουμε την ευκαιρία να συλλάβουμε τα γεγονότα, προσωπικά και κοινωνικά που ώθησαν στη φανέρωση και καθιέρωσή του.

Με μια ευαίσθητη αίσθηση του χιούμορ, με ατάκες αστείες και ευφυής, που αφήνουν όμως μια πικρή γεύση για τον τρόπο που ο Warhol, στάθηκε απέναντι στον εαυτό, έναν εαυτό που ίδιος δεν πήρε ποτέ στα σοβαρά, όπως ποτέ δεν πήρε σοβαρά την υπόθεση "κάνω τέχνη".'Οπως ο ίδιος εξομολογείται επί σκηνής, "Ήθελα να είμαι αποδεκτός. Ήθελα να είμαι στο επίκεντρο ενός κόσμου φήμης και διασημότητας. Δεν ήθελα να είμαι απλώς ένα κλισέ. Ένας διάσημος queer καλλιτέχνης. Ήθελα να είμαι ένας διάσημος καλλιτέχνης. Οκ. Μπορεί να σπατάλησα την καριέρα μου στην εμμονή με τα μίντια. Όμως για εμένα η φήμη μετρούσε εξίσου με την τέχνη. Δεν ήθελα να παράγω αριστουργήματα στην αφάνεια". 

Το σκηνικό λιτό, με λίγα, χαρακτηριστικά αντικείμενα των '70ς και '80ς γεμίζει με την εξαιρετική ερμηνεία του Μιλτιάδη Φιορέντζη. Εκφραστικός, με μεγάλη πλαστικότητα στις κινήσεις του, καταφέρνει να ζωντανέψει με μεγάλη επιτυχία τον Αμερικανό καλλιτέχνη και να τον φέρει κοντά μας, σαν ένα έκθεμα ζωντανό, που επιτρέπεται να βλέπεις, αλλά όχι να αγγίζεις. 

Φωτισμοί, videowall και κυρίως οι εξαιρετικές μουσικές επιλογές που πλαισιώνουν την παράσταση, δημιουργούν ένα άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. 


Ταυτότητα της παράστασης

Κείμενο

Δημήτρης Αγιοπετρίτης–Μπογδάνος

Σκηνοθεσία

Δημήτρης Αγιοπετρίτης–Μπογδάνος

Σχεδιασμός Φωτισμών

Σοφία Αλεξιάδου

Σκηνογράφος

Δημήτρης Αγιοπετρίτης–Μπογδάνος

Ενδυματολόγος

Λίνα Πηγαδιώτη

Βοηθός σκηνοθέτη

Νάλια Ζήκου

Σχεδιασμός Βίντεο

Νάλια Ζήκου

Φωτογραφίες

Πάτροκλος Σκαφίδας

Μακιγιάζ

Olga Faleichyk

Επιμέλεια κομμώσεων/περούκες

Θωμάς Γαλαζούλας

Ερμηνεία

Μιλτιάδης Φιορέντζης

Θερμές ευχαριστίες στον

Λευτέρη Πρασόπουλο

Στην παράσταση ακούγονται οι ηθοποιοί

Νάλια Ζήκου, Στέλιος Ιακωβίδης, Θάνος Λέκκας, Βασίλης Μαυρογεωργίου, Ιωάννα Νασιοπούλου, Λυδία Τζανουδάκη


Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου, 117 43 Αθήνα

T: 2109212900

info@nkt.gr

Comments

Popular Posts