Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα

 Ο Τσιτάχ, ένας πολύπειρος βετεράνος τερματοφύλακας της Εθνικής Ελλάδος, κάνει έναν ειλικρινή απολογισμό της μακροχρόνιας πορείας του, προσκεκλημένος από ένα σχολείο για να μιλήσει στα παιδιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού. Ξεκινώντας χαλαρά και λέγοντας αυτά που θα περίμενε κανείς να ακούσει από έναν θρύλο των γηπέδων, σταδιακά ξετυλίγει  το κουβάρι της ζωής και της καριέρας του,  από τη δόξα και τα φώτα της δημοσιότητας, στην περιθωριοποίηση. 

Το ταλέντο, η τύχη, ο έρωτας, η αξιοπρέπεια, τα αδιέξοδα και τα σταυροδρόμια όπου η ζωή καλεί τον καθένα να πάρει τις αποφάσεις του, να πει τα μεγάλα Ναι ή τα μεγάλα Όχι, συνθέτουν μια ιστορία γεμάτη χιούμορ και ευαισθησία.  Με το αφοπλιστικό του ταλέντο ο Γιώργος Νινιός, σε κάνει να ξεχνάς ότι έχεις μπροστά σου τον ηθοποιό και σε παρασύρει στη δίνη του γηπέδου, όχι μόνο του αθλητικού, αλλά της ίδιας της ζωής, σε ένα μονόλογο που σε συγκινεί, σε θυμώνει, σε κάνει να αγωνιάς, σου μαθαίνει από την αρχή το νόημα της αγάπης, της αξιοπρέπειας, της νίκης, και της ήττας. 

Μέσα σε ένα απλό και αμυδρά φωτισμένο σκηνικό, με τη μαριονέτα γίγα να αποτελεί το alter ego, τον κριτή, τη συνείδηση του Τσιτάχ, λάμπει το υποκριτικό ταλέντο του Γ. Νινιού, που πραγματικά γεμίζει την σκηνή, αν και ελάχιστα σηκώνεται από το θρανίο του, και δίνει την ευκαιρία στον θεατή να παρατηρήσει τις αντιδράσεις, τις εκφράσεις, το ύφος, το δάκρυ και το γέλιο, την ειρωνεία, τη μοναξιά που τον τυλίγει, όπως οι καπνοί του τσιγάρου, αναδεικνύοντας έναν χαρακτήρα, που παρά την λαϊκότητα, έχει μια ποιότητα γνήσια και μια ανθρωπιά που αφοπλίζει. Έχει μπέσα, έχει φιλότιμο, ξέρει να χάνει, ξέρει πότε να σιωπά και κυρίως ξέρει πότε να φεύγει...

Μια συγκλονιστική ερμηνεία πάνω σε ένα πολύ δυνατό κείμενο, που παρότι "αντρικό", αγγίζει τον μέσα σου άνθρωπο. 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ


Σκηνοθεσία: Ερμίνα Κυριαζή – Γιώργος Νινιός

Ερμηνεία: Γιώργος Νινιός
Μουσική-Στίχοι: Γιώργος Νινιός
Σκηνογραφική ιδέα: Ερμίνα Κυριαζή
Κατασκευή μαριονέτας: Βασίλης Βασιλάκης
Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης
Βοηθός σκηνοθέτη-Χειρίστρια κούκλας: Γεωργία Μανελίδου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Βαττής
Περιγραφή αγώνα: Χρήστος Κυριαζής


 

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 70 λεπτά

Comments

Popular Posts